• Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

OnderzoekAlzheimercentrum2023

Image

Steun onze strijd tegen dementie!


Alzheimer is de epidemie van de toekomst: het aantal patiënten groeit razendsnel. De ziekte is dramatisch voor de patiënt én voor de omgeving en treft niet alleen maar ouderen: ruim 10 procent van de patiënten krijgt de ziekte voordat ze 65 jaar zijn. Familie en vrienden zien machteloos toe hoe hun geliefden veranderen, tot ze zelfs niet meer herkend worden.

De onderzoeksactiviteiten van Alzheimercentrum Amsterdam zijn gericht op het ontwikkelen van behandeling op maat voor hersenziekten die dementie veroorzaken.

Ieder jaar selecteren wij, in overleg met het Alzheimercentrum, een specifiek onderzoek. Dit jaar ondersteunen wij het onderzoek van Dr. Rik van der Kant.

Image

Van laboratorium naar medicijn ...

 

 

 

Rik van der Kant

Een medicijn dat het ziekteproces van alzheimer kan voorkomen, afremmen of zelfs genezen. Het bestaat nu nog niet, maar het komt wel in zicht. We begrijpen de vroege ziekteprocessen die leiden tot het afsterven van hersencellen en dementie steeds beter. Die nieuwe kennis willen we inzetten om ideeën voor nieuwe medicijnen vorm te geven. Dit jaar rijdt de alzheimerrally voor onderzoek om nieuwe medicijnen dichterbij te brengen.

Hersenonderzoek is lastig. Waar je bij een tumor wat weefsel kunt afnemen om op te groeien en te bestuderen in het lab, was dit voor alzheimer hersencellen lange tijd onmogelijk. Tot voor kort! Met behulp van zogenaamde stamceltechnologie, is het sinds een aantal jaar wel mogelijk om alzheimer hersencellen in het lab op te groeien. Deze gekweekte hersencellen (ook wel “alzheimer in een petrischaal” genoemd) vertonen alle kenmerken van de ziekte. En dit opent veel nieuwe deuren.

Want we kunnen honderden medicijnen tegelijkertijd testen op hun effect op de alzheimerschade in deze gekweekte hersencellen. En met succes. Op deze manier ontdekte onderzoeker Rik van der Kant dat een bestaand AIDS medicijn (Efavirenz) de opstapeling van de alzheimereiwitten Amyloid en Tau in hersencellen kan voorkomen. De volgende stap is het uitvoeren van een onderzoek met dit medicijn in alzheimer-patiënten, en dat gaan we vanaf volgend jaar ook doen!

En dat is het niet het enige. Want alzheimer is een complexe ziekte, waarbij ook andere ziekteprocessen een rol spelen. De belangrijkste: vetophoping in de immuuncellen van de hersenen. Hierdoor worden de immuuncellen traag en kunnen ze hun functie, van onderhoudsmonteurs in het brein, niet goed meer uitvoeren. Met behulp van het “alzheimer in een petrischaal”-model willen we ook op zoek naar een medicijn dat de immuuncellen helpt om de opgestapelde vetten en rondslingerend vuil op te ruimen. Want net als een oldtimer, kan ook een verouderd brein met het juiste onderhoud nog vele prachtige jaren mee. 

 

Met dank aanonze Sponsors!

cens2 3detron 3nijboer 3h4a 3cornelissen 3klap 3condoor avis 3profin 3brouwers 3barcon 3mercurius 3gtreclame cens2 intercpdam keukenland cens2