• Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over deze2e lustrum editie

Alzheimer Rally 2022

De Alzheimer Rally wordt in 2022 voor de 10e maal georganiseerd. De eerste editie werd in 2012 verreden met start en finish bij Kasteel Ruurlo en was direct een groot succes. Voor de laatste editie, met start en finish bij Van der Valk in Apeldoorn , hadden zo'n 140 equipes ingeschreven. Door de coronacrisis hebben we de rally tot drie maal toe moeten uitstellen, waardoor meerdere equipes hun deelname naar 2022 hebben verzet, maar eindelijk werd er op 10 september toch van start gegaan met een grote variatie aan schitterende automobielen, zoals Alvis, Bentley, Ferrari, Aston Martin en natuurlijk een veld vol Alfa Romeo's, Porsches en Jaguars, hoofdzakelijk klassiek maar ook modern. De inschrijving is uitsluitend op uitnodiging. 

De Alzheimer Rally is tevens een uitstekende gelegenheid om te netwerken en een prima oefening voor deelnemers aan de komende Tulpenrallye.

De Alzheimer Rally mag dan een benefiet rally zijn maar de top van de Nederlandse historische rallyrijders verschijnt ieder jaar aan de start, vandaar dat we sinds 2016 voor hen een Expertklasse hebben ingevoerd.

Er kan deelgenomen worden met bijzondere auto's, klassiekers, cabrio's en sportscars, ongeacht het bouwjaar. De auto dient, indien van toepassing, te zijn voorzien van een geldig Apk-keuringbewijs en vanzelfsprekend minimaal volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM) verzekerd te zijn.  

Vintageauto's

Vintageauto's geven de Alzheimer Rally een extra dimensie en de organisatie wil dit graag enthousiasmeren. Er is geen aparte klasse, je kunt dus voor iedere klasse met een Vintageauto inschrijven en er zijn prijzen voor de best geklasseerde Vintageauto in iedere klasse te winnen. Auto's gebouwd voor 1950 hebben automatisch de vintage status en krijgen een speciale parkeerplaats bij start, lunch en finish.  

Er kan ingeschreven in 3 verschillende klassen:

Expertklasse

De Expertklasse is voor top-navigatoren die hun sporen in de rallysport hebben verdiend maar natuurlijk ook een goede voorbereiding voor de komende Tulpenrallye. Je krijgt te maken met diverse kaartleessystemen die ook in de Tulpenrallye worden gebruikt, maar hoofdzakelijk met een schaal van 1:50.000. Het niveau is vergelijkbaar met die van de Tulpenrallye maar de Alzheimerrally is ook een uitstekende oefening om de samenwerking tussen bestuurder en navigator nog eens te testen.


Sportklasse

Voor deelnemers in de Sportklasse is de rally een serieuze aangelegenheid. En evenals de afgelopen edities een heel goede voorbereiding voor de komende Tulpenrallye. Je krijgt te maken met diverse kaartleessystemen die ook in de Tulpenrallye worden gebruikt maar hoofdzakelijk met een schaal van 1:50.000. Deze klasse is eveneens geschikt voor deelnemers aan de Tulpenrallye die hebben ingeschreven in de Toerklasse.


Toerklasse

Geschikt voor beginners of equipes die nog niet eerder aan een rally hebben deelgenomen, maar ook in deze klasse is er voldoende competitie. In de Toerklasse wordt gereden volgens simpele kaartleessystemen zoals Ingetekende lijn en Pijlen kortste route op duidelijke kaartfragmenten met een schaal van 1:25.000. Voorbeelden van deze systemen kun je vinden op de website van RallyNews.eu De weg kwijt raken is vrijwel niet mogelijk. Genieten van het landschap en de fraaie route is zeker voor deze klasse het motto!

 

Image

Voor dit onderzoek(st)rijden we in 2022

Dementie op jonge leeftijd: Frontotemporale Dementie

Frontotemporale dementie (FTD) is één van de belangrijke oorzaken van dementie op jonge leeftijd. Bij deze ziekte veranderen iemands’ gedrag en persoonlijkheid geleidelijk zodanig dat deze persoon niet meer voor zichzelf kan zorgen. Doordat de ziekte vaak al tussen het 45e en 65e jaar optreedt en niet met de typische geheugenstoornissen begint, duurt het relatief lang (gemiddeld 6 jaar) totdat de juiste diagnose gesteld wordt. Op dit moment bestaat er geen behandeling voor FTD.

In 20-30% van de gevallen is de oorzaak van FTD bekend en bestaat deze uit een erfelijke mutatie die leidt tot abnormaal gevouwen eiwitten in de hersenen. De overige 70-80% noemen we ‘sporadische’ FTD. In deze laatste groep is de oorzaak van de ziekte niet bekend.In haar onderzoek ‘Oorzaken van frontotemporale dementie’ bestudeert promovenda Sterre de Boer welke oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan sporadische FTD. Ze voert hierin vergelijkend onderzoek uit op het gebied van hersen-atrofie patronen en pathologische bevindingen (eiwitneerslagen in de hersenen) bij erfelijke en sporadische FTD.

Daarnaast wordt onderzocht of personen met sporadische FTD een bepaald genetisch risico-profiel hebben. Door meer kennis te hebben van wat er in de hersenen van personen met FTD gebeurt, hoopt zij een stapje dichter bij de oorzaken van sporadische FTD te komen, wat uiteindelijk kan bijdragen aan de ontwikkeling van een gerichte behandeling.

Image
Drs. Sterre de Boer
Drs. Sterre de Boer Promovenduss.deboer2@amsterdamumc.nl

Met dank aanonze Sponsors!

© 2022 Stichting Alzheimerrally.