Vorige edities

  • De 2e Alzheimer Rally werd op vrijdag 19 april 2013 verreden

  • De 2e Alzheimer Rally werd op vrijdag 19 april 2013 verreden

  • De 2e Alzheimer Rally werd op vrijdag 19 april 2013 verreden

Editie 2013

Editie 2013

Datum::

vrijdag 19 april 2013

Deelnemers::

131 equipes

Netto opbrengst::

€ 41.000,00

Op vrijdag 19 april 2013 werd de tweede editie van de Alzheimer Rally verreden. Start en finish waren evenals in 2012 bij de Orangerie van Kasteel Ruurlo in de Achterhoek.

115 equipes verschenen dat jaar aan de start en met dit aantal was de organisatie zeer tevreden. De rally werd onder zonnige omstandigheden verreden.

Winnaars 2013 editie

Sportklasse: René Bender - Thijs Bender
Toerklasse: Cock Goedegebuur - Henk den Haring

Verslag Henk Nikkels


Op vrijdag 19 april werd de 2e Alzheimer rally in de Achterhoek verreden. Ruim 120 teams hadden zich ingeschreven, ongeveer gelijk verdeeld over de Sportklasse en de Tourklasse. Het was mijn eerste ervaring met het fenomeen Rallyrijden. Ik had natuurlijk wel eens het pad gekruist van een rally, waarbij dan opviel hoe gefocust de rijders bezig waren met het rijden. Nooit goed begrepen hoe zo’n rally eigenlijk in zijn werk ging. Ik ging er altijd van uit dat je een routebeschrijving kreeg en dan op je gemak, of met wat meer haast die route kon/moest rijden. Beetje toeren over binnendoorweggetjes met een leuke auto onder de billen. Via mijn vrouw, Wiesje van der Flier, warm gemaakt om mee te doen. Zij had vorig jaar, als hoofd onderzoek van het Alzheimer centrum van de VUMC, het bedankpraatje mogen verzorgen na de rally, en kwam toen al helemaal enthousiast thuis. Zo’n leuke gezellige sfeer, iedereen leek zich prima te vermaken. Alle mannen – en vrouwen- als een kind zo blij dat ze een hele dag lekker konden ravotten door de Achterhoek. En allemaal prachtige auto’s. Daar moesten we volgend jaar ook maar aan mee gaan doen. Via via in contact gekomen met David Meiboom van Team SuiteWheels. Tijdens de eerste kennismaking besloten om ons in te schrijven voor de tourklasse. Echter David kreeg ongeveer per omgaande na de inschrijving van de organisatie te horen dat hij, gezien zijn ervaring, geacht werd zich in te schrijven voor de Sportklasse. Waarna onze namen verschenen in de deelnemerslijst van de Sportklasse. Ik vroeg me af of ik de enige beginner in de sportklasse zou zijn, maar gelukkig bleek mijn broer Gerrit ook niet te beroerd om zich als rally-beginner met zijn maat in de Sportklasse in te schrijven.

Een paar weken voor de rally is David bij ons thuis langs gekomen, om uitleg te geven over de kunst van het rallyrijden. Hij had net zijn auto, een Fiat 124 Abarth Rally, terug gekregen van de garage, na enig onderhoud. Ik mocht dus voor het eerst van mijn leven plaats nemen in een rally-auto. Dat was even wennen. Laag zitten, veiligheidskooi, zwaar schakelen en sturen, maar een machtig brommend geluid. De inrichting en aankleding van de auto liet direkt zien dat ralyrijden serieuze zaak is. Vooral het apparaat waarmee je precies bij kunt houden hoever je vanaf een bepaald punt gereden hebt, maakte direkt indruk. De dag van de rally brak al snel aan, en met een gevoel van opwinding, maar ook wat nerveus voor de wedstrijd reden we naar de Achterhoek. Hoe dichterbij Ruurlo we kwamen, hoe meer kleine, lage sportautootjes we op de weg zagen. Allemaal vriendjes, dachten we. Aangekomen waren we lang niet de eerste, en nadat David en ik als team verenigd waren, snel de voorbereidingen. Inschrijven, bordjes voor op de auto ontvangen. David bleek geheel voorbereid, met dubbelklevend tape en een tool waarmee je ook rustig een eland in skandinavie zou kunnen villen. De tape zou door andere equippes ook in dank aanvaard worden. Ook een pilletje tegen de reisziekte werd genomen.

Daarna was het wachten tot onze starttijd van 10.44 uur. Eindelijk weg, snel wennen aan de auto. Schakelen in begin onwennig en wat houterig, later marginaal beter. Eerste test ging goed, David met routeboek onder de loupe scherp en gefocust. Bij de tweede test ging het mis, weg gemist, verkeerd uitgekomen, doorgereden, op gegeven moment geheel van de kaart af gereden. Stress....! Omweg gemaakt, harder rijden, met 15 minuten vertraging door de controle gekomen en paar controlepunten gemist. Balen. Derde test, laatste voor de lunch ging goed, toch licht katerig gevoel na de tweede test. Bij de lunch op de Holterberg, bleek dat we met 5 fouten op plaats 18 lagen van de 60 teams. Viel mij niet tegen, gezien de misser van de tweede test.

Direkt door met voorbereidingen voor het middag gedeelte. Ook broer Gerrit zat al puzzelen op de middagopdrachten. Paar broodjes en een slokje, even kijken naar alle mooie en/of byzondere auto’s, daarna weer door. Ook de middagtour verliep niet geheel foutloos. Ondanks de grote mate van concentratie toch wat foutjes gemaakt. Naarmate de middag vorderde gemerkt wat een inspanning een dag rallyrijden is. Bijna de auto achteruit in een struik geparkeerd. Ging net goed. Foutje bedankt. Merkte ook dat ik absoluut niet in staat zou zijn na te vertellen war we allemaal gereden hadden. Helemaal gefocust op de volgende bocht, de volgende afslag, het volgende controlepunt, de auto’s voor ons. Tot, na zo’n 200 km, de finish bij kasteel Ruurlo. Moe, maar zeer tevreden over het volbrengen van deze eerste rally. Uiteindelijk als 30e gefinished. Geen plek in de top drie, zoals stiekum gehoopt, maar toch zeer tevreden over deze ervaring. Dit smaakt naar meer. Volgend jaar mogelijk samen met echtgenote inschrijven in de tourklasse. Dag afgesloten met een prima verzorgd buffet in de Orangerie, woorden van dank, prijsuitrijking, en daarna naar huis.

Nog dagen lang auto’s en Achterhoek in mijn geestesoog gehad. David, hartelijk dank voor deze prachtige ervaring. Tot volgend jaar in de Achterhoek bij de 3e Alzheimer Rally.

Henk Nikkels
Equipe # 43 Henk Nikkels - David Meiboom