• Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AlzheimercentrumAmsterdam

Prof. dr. Philip Scheltens
Prof. dr. Philip ScheltensHoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum
Prof. dr. Philip Scheltens
Prof. dr. Philip ScheltensHoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum
Zijn doel? Dementie behandelbaar maken door wetenschap en zorg voor dementie op het hoogst mogelijke niveau uit te voeren, binnen Nederland én in internationaal verband.

Prof. dr. Wiesje van der Flier
Prof. dr. Wiesje van der FlierHoofd van het onderzoekscentrum in het Alzheimercentrum Amsterdam.
Prof. dr. Wiesje van der Flier
Prof. dr. Wiesje van der FlierHoofd van het onderzoekscentrum in het Alzheimercentrum Amsterdam.
'Ons onderzoek helpt artsen bij de keuze voor diagnostische tests en het vertalen van de resultaten naar de patiënt'.

Dr. Femke Bouwman
Dr. Femke BouwmanNeuroloog, Senior onderzoeker
Dr. Femke Bouwman
Dr. Femke BouwmanNeuroloog, Senior onderzoeker
Aandachtsgebieden/specialismen: Biomarkers (o.a. CSF, PET en retina) Pathologie

Dr. Niels Prins
Dr. Niels PrinsNeuroloog, Senior onderzoeker
Dr. Niels Prins
Dr. Niels PrinsNeuroloog, Senior onderzoeker
Aandachtsgebieden/specialismen: Vasculaire factoren bij dementie, klinische trials Onderzoekslijn: Farmacologische interventies

Meer websites

Missie en visie

 


Missie

Alzheimercentrum Amsterdam staat voor onderscheidende patiëntenzorg en hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. Alzheimercentrum Amsterdam streeft naar een leidende positie in zorg en onderzoek op het gebied van dementie. Met name waar het dementie op jonge leeftijd betreft. Onze missie is: dementie bespreekbaar en behandelbaar te maken en uiteindelijk te genezen. 


Visie

Alzheimercentrum Amsterdam wil een nationaal diagnostiek- en behandelcentrum zijn voor dementie, met als focus dementie op jonge leeftijd. Alzheimercentrum Amsterdam wil een belangrijke partner zijn in de multidisciplinaire zorgketen. Alzheimercentrum Amsterdam wil gezien en erkend worden als een innovatieve kwaliteitsorganisatie met een uitstekende reputatie, een krachtig netwerk en plezier in wat we doen. Het is de visie van Alzheimercentrum Amsterdam dat alleen door het koppelen van wetenschappelijk onderzoek aan patiëntenzorg de noodzakelijke vooruitgang kan worden geboekt in de strijd tegen dementie. 


De ziekte van Alzheimer

alzh 8 kleur groot

Dementie is een algemeen begrip voor verandering van gedrag en de achteruitgang van het denkvermogen. Op onderstaande illustratie kunt u zien welke functies de verschillende onderdelen van de hersenen hebben:

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Zo’n 60-70% van de dementerende mensen heeft de ziekte van Alzheimer. De ziekte wordt veroorzaakt door abnormale eiwitstapeling in de hersenen met afname van hersencellen (degeneratie) als gevolg. De ziekte begint meestal in het gebied dat belangrijk is voor het geheugen (de hippocampus)


Klachten en beloop

De ziekte van Alzheimer kan zich al openbaren op jonge leeftijd, maar komt het meeste voor boven het 70ste levensjaar. De ziekte van Alzheimer begint ongemerkt en verloopt met een geleidelijke achteruitgang. In eerste instantie zijn er alleen geheugen- en oriëntatiestoornissen, daarna volgen er vaak problemen met het spreken, het handelen, het overzicht en de herkenning. Wanneer de ziekte zich op jongere leeftijd openbaart, komt het echter regelmatig voor dat geheugenklachten niet op de voorgrond staan, maar bijvoorbeeld problemen met de waarneming, het handelen of het spreken. In de loop van de ziekte kunnen ook gedragsproblemen voorkomen, zoals agressie of afname van initiatief. De gemiddelde ziekteduur is tussen de 8 en 13 jaar. 


Hoe kun je Alzheimer krijgen?

De oorzaak van Alzheimer is niet bekend. We weten dat er sprake is van stapeling van eiwitten (amyloid en tau), maar waarom dit gebeurt is grotendeels nog een raadsel. De belangrijkste bepalende factor is leeftijd. In een minderheid van de gevallen (minder dan 5%) is een erfelijke mutatie verantwoordelijk voor het ontstaan van de ziekte. In dat geval ontstaat de ziekte op jonge leeftijd (gemiddeld tussen de 30 en 50 jaar) en komt Alzheimer bij meerdere personen in een familie voor. In dat geval is verwijzing naar een erfelijkheidsdeskundige (polikliniek Klinische Genetica) zinvol. 


Kun je Alzheimer behandelen?

De ziekte van Alzheimer is niet te genezen, maar wel te behandelen. Er zijn geneesmiddelen die bepaalde symptomen bestrijden, maar de reactie hierop is per patiënt verschillend. Een behandeling met deze medicijnen (rivastigmine, galantamine en memantine) dient altijd door de specialist te gebeuren. Hij houdt de voortgang van de ziekte en de reactie op de medicijnen bij en controleert of er geen bijwerkingen zijn. Verder is het aan te bevelen geestelijk en lichamelijk actief te blijven en te zorgen voor een goede lichamelijke conditie en voedingstoestand. 


Wist u dat?
 

 • Elk kwartier komt er een Alzheimerpatiënt bij   
 • 1 op de 20 mensen wordt dement   
 • 10% van de Alzheimerpatiënten is jonger dan 65 jaar   
 • Alzheimer is de duurste ziekte in Nederland   
 • Van de top 10 doodsoorzaken is Alzheimer de snelst groeiende   
 • Alzheimer kan nog niet genezen worden, maar wel behandeld   
 • Er zijn nu ongeveer 250.000 mensen met dementie in Nederland   
 • In 2050 hebben 500.000 Nederlanders Alzheimer   
 • 1 op de 5 mensen boven de 65 jaar krijgt dementie   
 • Bij ruim 100.000 mensen is de diagnose nog niet vastgesteld   
 • De meest voorkomende vorm van dementie is Alzheimer   
 • Bij mensen die jong dement worden, gaat het ziekteproces extra snel

 

© 2021 Stichting Alzheimerrally.